Εκδηλώσεις
Πνευματικό Κέντρο
Δωρεές - Χορηγίες
Σπουδές - Υποτροφίες
Θρησκευτική Ζωή
Δωρεές
Ιστορία
Εκδόσεις
Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος 2015 Στο Βόλο
06/07/2015

Με ιδιαίτερη τιμή πραγματοποιήθηκε στο Βόλο την 1η Φεβρουαρίου 2015 δέηση και ακολούθησε εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων του Ολοκαυτώματος.

Η δέηση έγινε παρουσία των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος με τον ραββίνο να προσεύχεται για την ανάπαυση των νεκρών, των θυμάτων του φασισμού. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

Το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός, η αντιπεριφερειάρχης κα Κολυνδρίνη, ο δήμαρχος Βόλου κ. Αχιλλέας Μπέος, ο πρόεδρος της Ένωσης Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου κ. Κουτσός, ο Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος, οι βουλευτές κ.κ. Μάκης Μπαλής και Χρήστος Μπουκώρος, η εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛλ. κα Χρυσοβελώνη και μέλη της Ισραηλίτικης Κοινότητας Βόλου.

Μιλώντας για το Ολοκαύτωμα ο κ. Μαρσέλ Σολομών, πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου και γενικός γραμματέας του ΚΙΣΕ τόνισε πως η Μαγνησία -μετά τη Ζάκυνθο- είχε τις μικρότερες απώλειες σε όλη την Ελλάδα. «Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να αντιδράσουν απέναντι στο φασισμό, γιατί δεν αφορά μόνο τους Εβραίους, αλλά όλο τον κόσμο. Οι σχέσεις μας είναι πάντοτε άριστες, μας αγαπούν όσοι συναναστρέφονται μαζί μας. Οι φασίστες και οι ναζιστές δρουν άκριτα», σχολίασε ο ίδιος. Ο κ. Σολομών ανέφερε πως στην περιοχή μας δεν έχουν σημειωθεί περιστατικά βίας απέναντι σε μέλη της Ισραηλίτικης Κοινότητας, παρά μόνο πριν από χρόνια κάποιοι έγραψαν συνθήματα στη Συναγωγή.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο κ. Νικόλαος Σαμούρης, πρόεδρος ομήρων στρατοπέδων Γερμανίας, ο οποίος μίλησε για την περιπέτειά του κατά τη διάρκεια της παραμονής του σε στρατόπεδο συγκέντρωσης για ένα χρόνο, λέγοντας πως είδε ανθρώπους να πεινούν, ακόμη και να πεθαίνουν από τις κακουχίες.

Μηνύματα εστάλησαν από τον βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, καθώς και από το "Αντιφασιστικό Κϊνημα".

Η κεντρική εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας, με συντονιστές τη Ροσάννα Πώποτα και τον Βίκτωρα Σακκή, ξεκίνησε με το άναμμα έξι κεριών στη Μνήμη των 6.000.000 Εβραίων Θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Το άναμμα του πρώτου κεριού έγινε από τον μοναδικό επιζώντα στο Βόλο κ. Ντίνο Μάτσα μαζί με τον κ. Νικ. Σαμούρη. Ο φλαουτίστας Πέπος Σάλεμ και η πιανίστρια Κερασία Σιάρα απέδωσαν κλασσικά μουσικά κομμάτια και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό, την αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας & Σποράδων κα Δωροθέα Κολυνδρίνη, τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου κ. Μαρσέλ Σολομών, τον Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιο και το δήμαρχο Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέο. 

Η κεντρική ομιλία, με θέμα «Το σημερινό πρόσωπο των δολοφόνων της μνήμης», επικεντρωμένη στα ανησυχητικά σημάδια της επικαιρότητας, έγινε από τον ερευνητή-δημοσιογράφο κ. Δημήτρη Ψαρρά. Η συγκλονιστική ομιλία του κ. Ψαρρά ανέλυσε την αντιμετώπιση του χρέους της μνήμης του Άουσβιτς μεταπολεμικά, εντοπίζοντας τα επικίνδυνα σημάδια της αναβίωσης του αντισημιτισμού στη σημερινή ελληνική κοινωνία.

Οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βόλου τραγούδησαν και στη συνέχεια παρουσίασαν το θεατρικό δρώμενο «Παιδιά σε αναζήτηση καταφυγίου», το οποίο περιλάμβανε δραματοποιημένα αποσπάσματα από το βιβλίο «Νέοι στη Δίνη της Κατοχικής Ελλάδας». Τα κείμενα επιμελήθηκε η κα Αικατερίνη Κολλάτου. 

Κατά την εκδήλωση διανεμήθηκε το βιβλίο με θέμα "Θύτες και Θύματα" αφιερωμένο στο Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων, που εκδόθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Ι.Κ. Βόλου, με κείμενα και επιμέλεια του κ. Ραφαήλ Φρεζή.

Οι εκδηλώσεις καλύφθηκαν από τον τοπικό Τύπο με εκτενή ρεπορτάζ και ιστορικά αφιερώματα στην ιστορία του Ολοκαυτώματος. Ο τοπικος τηλεοπτικός σταθμός ΑΣΤΡΑ μετέδωσε αποσπάσματα από την εκδήλωση καθώς και συνέντευξη του προέδρου της Ι.Κ. Βόλου κ. Μ. Σολομών.