Εκδηλώσεις
Πνευματικό Κέντρο
Δωρεές - Χορηγίες
Σπουδές - Υποτροφίες
Θρησκευτική Ζωή
Δωρεές
Ιστορία
Εκδόσεις
Πρόταση για αναγνώριση του έργου του Ε. Σπίρερ
15/09/2005


Ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γεώργιος Σούρλας απηύθυνε την παρακάτω επιστολή προς τον πρόεδρο της Ι. Κ. Βόλου κ. Μαρσέλ Σολομών, τον δήμαρχο Βόλου κ. Κυριάκο Μήτρου και τον πρόεδρο της Επιτροπής Μικρασιατικών Συλλόγων Κεντρικής Ελλάδος , διατυπώνοντας μία ενδιαφέρουσα πρόταση για την αναγνώριση του φιλανθρωπικού έργου του Eρμαν Σπίρερ:
    "Oπως είναι γνωστό ο Eρμαν Σπίρερ γεννήθηκε στη Σμύρνη από γονείς Ελβετοεβραίους. Κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής προστάτεψε πολλά γυναικόπαιδα από την ατίμωση και σφαγή, προσφέροντας άσυλο στις ιδιόκτητες καπναποθήκες του που έφεραν ελβετική σημαία.
    Ναύλωσε με δικά του έξοδα ατμόπλοια και μετέφερε πρόσφυγες στην Ελλάδα τους οποίους ενίσχυσε οικονομικά στα πρώτα βήματα της προσφυγιάς. Για τη μεγάλη του προσφορά ο Μητροπολίτης Σμύρνης εθνομάρτυρας Χρυσόστομος τον αποκάλεσε μέγα εθνικό ευεργέτη.
    Εκτιμώ ότι αποτελεί χρέος όλων μας να τιμηθεί ο Eρμαν Σπίρερ για την εθνική του προσφορά και προς τούτο προτείνω να υπάρξει συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς που εκπροσωπείται με σκοπό: 1) να οργανωθεί εκδήλωση για να τμηθεί ο Έρμαν Σπίρερ ως εθνικός ευεργέτης, 2) να στηθεί προτομή του στον προαύλιο χώρο του συγκροτήματος των κτιρίων Σπίρερ. Είμαι πρόθυμος στη διάθεση σας για οποιαδήποτε συνδρομή".