Εκδηλώσεις
Πνευματικό Κέντρο
Δωρεές - Χορηγίες
Σπουδές - Υποτροφίες
Θρησκευτική Ζωή
Δωρεές
Ιστορία
Εκδόσεις
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ 2021 ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
21/04/2021

Ο Βόλος τίμησε τη φετινή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος με διαδικτυακή εκδήλωση, που έγινε σήμερα 29.1.2021 με τη συμμετοχή Λυκείων της περιοχής. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας & Σποράδων, η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας.  Σύντομες προσφωνήσεις απηύθυναν κατά την έναρξη της εκδήλωσης:

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, η Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μακρή, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κα Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, κ. Γεώργιος Δοδοντσάκης, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, κ. Χαράλαμπος Σταχτέας, ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΚΙΣΕ Δρ. Νάχμαν (Μάνος) Αλχανάτης, ο Πρόεδρος Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, κ. Μαρσελ Σολομών και εκ μέρους των μαθητών της ΔΔΕ, Μάριος Βλασταρίδης, μαθητής Β΄ τάξης του 3ο ΓΕΛ Βόλου. 

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κα Βασιλική Γιακουμάκη.

Με παρεμβάσεις τους συμμετείχαν: η κα Σοφία Τριανταφύλλου, Συντονίστρια  Αειφορίας του  ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας, και οι φιλόλογοι Αλεξάνδρα Μούρτζη, ΓΕΛ Αγριάς, Βασιλική Μελισσουργού, 3ο ΓΕΛ Βόλου, και Αλεξία Καπραβέλου, Διευθύντρια ΓΕΛ Σκοπέλου.

Την εκδήλωση παρουσίασε η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Μαγνησίας Σοφία Κανταράκη.

Οι ομιλητές τόνισαν τη σημασία της διατήρησης της Μνήμης του Ολοκαυτώματος και αναφέρθηκαν στα ποικίλα και αξιοσημείωτα εκπαιδευτικά προγράμματα, στα οποία συμμετέχουν τα σχολεία της Μαγνησίας προωθώντας την ενεργή συμμετοχή των μαθητών στην ιστορική έρευνα παράλληλα με τη συνειδητοποίηση της σπουδαιότητας του σεβασμού και της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στον απόηχο της εκδήλωσης η Ι.Κ. Βόλου έστειλε ευχαριστήριες επιστολές στους συντελεστές της εκδήλωσης μεταξύ των οποίων στην μαθήτρια της Β΄ Λυκείου, του 2ου ΓΕΛ Λάρισας, Εμμανουέλλα Πάκα, η οποία φιλοτέχνησε το εξώφυλλου του εντύπου με τίτλο «Σύγχρονη Εκπαίδευση και Ολοκαύτωμα- “Για να μη χαθεί ο άνθρωπος…”», που εκδόθηκε για την Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος. Η επιστολή αυτή κοινοποιήθηκε στον διευθυντή του σχολείου της. Ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας παρουσία του Συλλόγου Διδασκόντων προσκάλεσε τη μικρή δημιουργό και ανακοίνωσε σε όλους τους εκπαιδευτικούς ότι αισθάνεται την ανάγκη να μοιραστεί τη χαρά από τη  συμμετοχή της μαθήτριας στη δημιουργία του εντύπου διαβάζοντας την ευχαριστήρια επιστολή του Προέδρου της Ι.Κ. Βόλου κ. Μαρσέλ Σολομών και ομόφωνα ο Σύλλογος την επιβράβευσε.

Η Εμμανουέλα Πάκα δήλωσε ότι «Το εξώφυλλο του φετινού εντύπου που δημιούργησα είναι προϊόν έμπνευσης, προσωπικής ευαισθησίας και μελέτης για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων»και με το έργο της αυτό υπενθυμίζει  ότι «με τα μάτια της ψυχής και της γνώσης σπαργανώνεται η ελπίδα της άρσης των στερεοτύπων και των ανισοτήτων» και πως «η θυσία και η  απώλεια μικρών και μεγάλων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά και έξω από αυτά να είναι η τελευταία μελανή σελίδα της σύγχρονης ιστορίας».